Tények és tévhitek a napelemes „támogatásról” 1. rész

From: EU-Solar Zrt. <hirlevel_at_eu-solar.hu>
Date: Fri, 4 Sep 2020 15:59:56 +0000

Visszatérő kérdés: ez támogatás vagy hitel?

Kedves Bokréta Ferenc!

Néhány éve még valóban a gazdagok kiváltsága volt napelemes rendszer tulajdonosává válni. Ennek oka egyrészt, hogy jóval drágábbak voltak a napelemek, másrészt csak azok tudtak hozzájutni, akiknek módjában állt egyszerre kifizetni 2-3-4 millió forintot.

Ez 2017-ben drasztikusan megváltozott:

ugyanis megjelent a sokak által csak "napelemes támogatásként” emlegetett GINOP-8.4.1/A-17 program, aminek köszönhetően rengetegen jutottak és jutnak a mai napig is saját napelemes rendszerhez.

A program eredetileg 105,2 milliárd forintos keretösszeggel indult még 2017 év elején, amit sajnos az évek során folyamatosan csökkentettek.

Idén, 2020. július 8-án bejelentésre került, hogy a keretösszeget 75,98 milliárd forintra csökkentik.

Mi történik, ha kifogy a keret?
A tapasztalatok alapján várható, hogy ebben az esetben is ideiglenesen szüneteltetésre kerül a program ugyanúgy, mint a Pest megyére kiírt testvérpályázat, a VEKOP-5.2.1-17 esetében.

Lehet-e tudni előre, hogy mikor fogy ki a keret?
Ezt pontosan nem lehet megállapítani, viszont megjósolható, hogy egyik napról a másikra fog megtörténni (lásd VEKOP-5.2.1-17).

Elkezdődött a versenyfutás az idővel!

Rengeteg téves és/vagy félinformáció kering az interneten a GINOP-8.4.1/A-17 programmal kapcsolatban, ezért indítottunk egy 4 részes mini-sorozatot, melyben a tényeket és a tévhiteket kívánjuk bemutatni a témával kapcsolatban, segítve az érintettek tájékozódását, naprakészségét.

Az első részben egy vissza-visszatérő kérdésben segítünk tisztán látni: a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú program napelemes Támogatás vagy Hitel?

Vágjunk is bele!

Hivatalos nevén a “GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” egy, a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitelkonstrukció.

Ha ez egy hitelprogram, akkor miért hívják sokan támogatásnak?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, egy kicsit mélyebbre kell ásnunk, mivel a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitelkonstrukció speciális, melynek főbb jellemzői a következők:
* Nincs kamat;
* Nincs folyósítási díj;
* Nincs kezelési költség, rejtett költség;
* Elég hozzá akár 10%-os önerő;
* 5 millió forint hitelösszegig nem szükséges ingatlanfedezet, így nincs szükség értékbecslésre sem;
* Akár 20 év futamidővel is igényelhető;
* Bármikor költség nélkül előtörleszthető.

Visszahívást kérek! (https://www.eu-solar.hu/visszahivas-kerese/?mcid=7091226)

Amennyiben a piacon fellelhető egyéb finanszírozási formákhoz (pl.: szabad felhasználású személyi hitel) hasonlítjuk az MFB által nyújtott, támogatott hitelt, úgy megállapíthatjuk, hogy önmagában a 0%-os kamat 400-500.000 Ft-os támogatást jelent a futamidő alatt.

Ez az oka annak, hogy a GINOP-8.4.1/A-17 hitelprogramot sokan “napelemes támogatásnak” hívják, valamint a legtöbben a mai napig is így ismerik, emlegetik.

Miért vágtak és vágnak bele ezrek, tízezrek az MFB által kínált programba még akkor is, ha ez egyfajta kölcsön?

Azért, mert villanyszámlát mindenképpen fizetniük kell. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a rendszeresen fizetendő összegekkel a szolgáltatókat gazdagítják évekig vagy saját maguk számára hoznak létre egy biztonságos befektetést.

Mit értünk ezalatt pontosan?

Elektromos áram nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk, a havonta jelentkező villanyszámlát pedig rendszeresen fizetnünk kell.

Az MFB által nyújtott hitelprogram kihasználásával többé nem egy “holtig tartó” fizetési kötelezettség, rendszeres kiadás lesz a villanyszámla. Helyette egy olyan befektetést választanak, ami a megtérülés mellett semmiféle plusz kiadást nem fog jelenteni háztartásuk számára!

Nézzük meg ezt pontos számokkal.:
(A bemutatott számadatok és információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek.)

Tegyük fel, hogy Ön egy átlagos családi házban vagy éppen sorházban lakik, és a villanyszámlája 13-15.000 Ft/hó körüli.

1. eset: nem használja ki az MFB által nyújtott 0%-os hitelt, így minden marad a megszokott kerékvágásban. A havonta jelentkező 13-15.000 Ft-os (az áremelkedés kockázatát figyelmen kívül hagyva) áramszámlát egész életében fizeti a szolgáltatónak, ha a megszokott komfortban szeretne élni, azaz áramszolgáltatóját gazdagítja.

2. eset: kihasználja az MFB által nyújtott lehetőséget és egy napelemes rendszert telepíttet otthonára. A villanyszámla kiváltásához szükséges napelemes rendszer projekt ára nagyjából 2 millió forintba kerül, aminek csupán a 10%-ával kell rendelkeznie, vagyis 200.000 Ft-tal.
A maradék 1.800.000 Ft-hoz kamatmentesen, ingatlanfedezet, kezelési és folyósítási díj nélkül tud hozzájutni, kihasználva akár a maximális 20 éves futamidőt.

Ha a 2. esetet választja:
1. A korábbi 13-15.000 Ft-os villanyszámlája lecsökken 7500 Ft-ra.
2. Soha többé nem lesz kiszolgáltatva az energiaár kiszámíthatatlan változásainak: mert a villanyszámla helyett Önnek a futamidő végéig fixen, csak 7500 Ft-ot kell fizetnie havonta napelemes rendszere törlesztőrészleteként.
3. Előre, kiszámítható módon, pontosan tudja az utolsó 7500 Ft-os részlet kifizetésének dátumát, biztonságosan tervezhet.
4. Saját tulajdonú napelemes rendszere a futamidő lejárta után is termelni fogja Önnek a szükséges energiát, befektetése révén elfelejtheti a korábbi 13-15.000 Ft-os villanyszámlát.

A 2. eset megoldását választó több tízezer ember (család), aki él/élt az MFB 0%-os hitelkonstrukció kínálta lehetőséggel, semmi mást nem tett, mint egy havi rendszerességgel keletkező, egész életen át tartó kötelező kiadást lecserélt egy biztonságos "befektetésre”, mellyel már saját magának termel hasznot.

S arról még nem is beszéltünk, hogy ennek köszönhetően a napelemes rendszerbe fektetett pénze akár 15 hónap alatt megtérülhet.

Hogy lehetséges ez? A következő, második részből többek között ez is kiderül!
Visszahívást kérek! (https://www.eu-solar.hu/visszahivas-kerese/?mcid=7091226)

U.i.:

A következő időszak, melynek elébe nézünk, döntő fontosságú az MFB energiahatékonysági hitelprogram fennmaradó hitelkeret elosztásának szempontjából.


Versenyfutásban vagyunk az idővel, s a sikeres célba érés érdekében az Ön aktív, nem késlekedő közreműködése elengedhetetlen!



Szeretnénk biztosítani arról, hogy a kialakult helyzetben az Ön pozitív, tettre kész hozzáállása esetén az EU-Solar Zrt. mindent megtesz azért, hogy az elindított projektek még időben eljussanak a bankfiókokba, és a késés ne legyen akadálya a banki elbírálásnak. 


Mindannyian azon dolgozunk, hogy az Ön napelemes rendszere a jelenlegi, kedvező állami támogatással valósulhasson meg.



Amennyiben úgy döntött, hogy ideje belevágni saját napelemes rendszere megvalósításába, és ki akarja használni ezt a rendkívüli lehetőséget, akkor kattintson a lent található gombra és munkatársunk a lehető legrövidebb időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon:

Visszahívást kérek! (https://www.eu-solar.hu/visszahivas-kerese/?mcid=7091226)
Üdvözlettel,

Petre András

vezérigazgató

EU-Solar Zrt.

============================================================
Copyright © 2020 EU-Solar Zrt.
 Azért kapta levelünket, mert kalkulátorunkon keresztül korábban árajánlatot kért cégünktől.

Levelezés címünk:
EU-Solar Zrt.
7630 Pécs, Koksz utca 127.

** Adjon hozzá a névjegyeihez. (https://eu-solar.us20.list-manage.com/vcard?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93)

Nem szeretne tőlünk több levelet kapni?
A leiratkozáshoz ** kattintson ide. (https://eu-solar.us20.list-manage.com/unsubscribe?u=4c85fd5bbe9a6801e16854352&id=4b76e46b93&e=098be8e470&c=5474c8af3e)
Received on Fri Sep 04 2020 - 18:00:41 CEST

This archive was generated by hypermail 2.3.0 : Fri Sep 04 2020 - 18:00:56 CEST